Magasinet möter Emma Larsen

hon har spelat för både prins Carl Philip och drottning Silvia, stått på samma scen som Avril Lavigne samt blivit utbuad av hårdrockare. För låtskrivaren och artisten Emma Larsen började den musikaliska resan i Tyresö.

Det är näst intill fullsatt på Scandic Malmen på Södermalm när Emma Larsen med band äntrar scenen. En energisk pop/rock fyller lokalen. Tajta trummor, medryckande melodier och basistens punkiga stämsång blandas med Emmas själfulla sångröst. Responsen från publiken är bra och de potentiella hitsen avlöser varandra.

Någon vecka senare träffar jag Emma tillsammans med medlemmarna Robin och Fabian i Gamla stan. En trappa leder oss ned i ett flera hundra år gammalt källarvalv där ett litet kafé är inhyst. Vi slår oss ned och Emma börjar berätta om sin musikaliska resa.– Jag fick ett piano redan vid två års ålder och började spela trummor när jag var åtta år. Redan året därpå tog jag även upp gitarr. De första låtarna jag skrev var arga punklåtar när jag var i 13-årsåldern, berättar Emma.

I Nyboda fanns det lokaler att spela i och där tog Emma sina första musiklektioner. Hon berättar att läraren var en riktig eldsjäl som ljudisolerade lokalerna, köpte in gamla biostolar och instrument. Allt betalades ur egen ficka. Det var även han som uppmuntrade Emma att skriva sina egna låtar.

På Tyresö gymnasium träffade hon sedan Fabian och Robin. De bildade tillsammans bandet Lifestyle som utsågs till ett av de tre bästa i en lokal musiktävling. Priset var att få spela på Tyresöfestivalen och där fick Emma träffa idolen Staffan Hellstrand. Hon berättar att hans låt ”Lilla fågel blå” gick konstant på stereon när hon var mindre. Men efter ett par år med Lifestyle valde Emma att gå sin egen väg.– Vi kom aldrig överens i Lifestyle. Det var många viljor och vissa ville mer än andra. Det är i stort sett samma medlemmar i mitt soloband men nu hjälps vi åt på ett annat sätt.

Nu är utgångspunkten Emmas låtar men hon beskriver de andra medlemmarnas inverkan som oerhört viktigt. Oftast kommer Emma med ett låtskal med text och ackord. Bandet hjälper sedan till att arrangera låten tills de nått ett resultat alla är nöjda med.

I oktober 2011 flyttade Emma från Tyresö. Hon kan dock i efterhand se att mycket av låtarnas innehåll speglar uppväxten i Tyresö. Flera av hennes vänner var flyktingar och många av dem bar på fruktansvärda historier. Hon berättar även att det upplevdes som ganska uppdelat mellan de olika områdena på Tyresö.– Jag tror ändå att det var en ganska bra utveckling för mig. Jag uppskattar den jag är i dag och hade kanske varit mer naiv om jag hade växt upp någon annanstans.

Emmas musik bygger mycket på texterna. Det börjar ofta med att hon hajar till på saker som hon tycker är fel men ibland utgår hon också från sig själv eller människor i sin omgivning. Inte sällan har texterna ett budskap om att tro på sig själv.– Det börjar oftast med en känsla. Ibland kan det vara att jag får en känsla av någon annans låt och vill förmedla samma känsla genom mina egna låtar.

En av Emmas absoluta favoritlåtar är ”All fired up” med artisten Pat Benetar. Vi andra ser ut som frågetecken och Emma börjar sjunga på låten. Sin musik beskriver Emma som någon form av highschool pop/rock. Hon drar paralleller till band som Blink 182, Kelly Clarkson och Avril Lavigne.

Just Avril Lavigne var en stor inspirationskälla för Emma. Hon övertalade sin pappa att gå på hennes konsert på Klubben, Fryshuset, och fick även chansen att träffa idolen på NK under en skivsignering. Något Emma inte visste då var hon bara ett par år senare själv skulle stå på klubbens scen när hon tävlade med Lifestyle i musiktävlingen Emergenza.

Den kommersiella ådran i Emmas musik gör att musiken går hem hos de flesta oavsett ålder. Enda gången det verkligen känts fel var när bandet spelade på klubben Copperfields på Fridhemsplan. Spelningen delades med två hårdrocksband och klubben var proppfull med hårdrockare. De flesta började lämna lokalen så fort bandet gick på scen. Detta var dock ett undantagsfall.– Ofta när vi spelar på rockklubbar kommer folk fram efteråt och ger beröm. De tycker oftast att vi borde spela på större scener än små rockklubbar, säger Emma.

Bandet har även rört sig en del utanför de klassiska rockklubbarna och har bland annat gjort ett flertal spelningar på fotografiska museet. Några välgörenhetsgalor har även varit på tapeten. Emma berättar att de spelat på evenemang arrangerade av både Stadsmissionen, Barncancerfonden och välgörenhetsgalan på Peacepark. Under dessa tillfällen har både Carl-Philip och Silvia från självaste kungafamiljen suttit i publiken. I maj månad bär det iväg till London där bandet ska uppträda på en gala som VMF - Vervet monkey foundation - en välgörenhetsorganisation för apor i Sydafrika arrangerar.

Likt de flesta musiker bär Emma på drömmen om att slå igenom och letar ständigt efter managers och bokningsbolag som kan dra i fler trådar. Emma menar att offentliga personer ofta kan hjälpa till att påverka väldigt mycket.– Det finns en baktanke med musiken. Jag vill inte bli politiker, men är man känd har man mycket att säga till om, säger Emma.

Vi börjar tillsammans jämföra Lady Gaga och Oprah Winfrey med Obama. Kändisar kan ha minst lika mycket inflytande som politiker.

Förutom Tyresösönerna Fabian och Robin består bandet även av den något äldre basisten Daniel Isaksson. Emma träffade Daniel när hon praktiserade på en musikaffär och efter uppbrottet med Lifestyle behövde hon en basist och frågade Daniel.– Det är skönt med någon som har lite koll på musikbranschen sedan tidigare. Hans ålder märks inte av i gänget. Han började först som en inhoppare men är fast medlem nu.

Nu är Emma och gänget i startgroparna med en ny Ep. Tillsammans med producenten och teknikerna Mats Lindfors, även han från Tyresö, ska skivan ta form. Mats har bland annat arbetat med artister som Scorpions, Carola och Bo Kaspers orkester.

Fabian som spelar trummor i bandet ska snart iväg till USA och ska försöka etablera bandet även där. Vi önskar dem lycka till.

Namn: Emma Larsen

Ålder: 23

Bor: Sickla, uppväxt i Tyresö

Medlemmar:

Emma Larsen – Sång, gitarr

Robin Camenius – Elgitarr

Daniel Isaksson – Bas, kör

Fabian Bramskog – Trummor

www.emmalarsen.com