Nu är det hög tid att hjälpa sommarstugan att klara
vintern så att inga otrevliga överraskningar väntar i vår.

Vi var duktiga på att rensa tak och stuprännor på hösten, jag och min bror. Vi hade sommarstugan någon timme söderöver, och våra barn hjälpte till med att kratta löv på tomten. Sedan tätade vi sprickor och letade kryphål för mössen. Det senare hjälpte aldrig. Vi lyckades inte få bort alla minimala matrester i vårt lilla kök. Matresterna var borta på våren och ersatta av mössens exkrement. Och musfamiljer som hade haft en bra vinter. Nu fick vår utekatt Gordon en spännande tid.

Jag har tagit del av försäkringsbolagens och Villaägarnas Riksförbunds tips för att komma tillbaka till en glad sommarstuga efter vintern.

Först och främst: vattnet. Stäng av vattnet, töm systemet och varmvattenberedare. Vatten- och frostskador kan kosta fläsk, och försäkringsbolagen kräver att du är varsam. Glöm heller inte att rensa och stänga av kylen och frysen.

Om huset är vinterbonat ska man ha en underhållsvärme på sisådär tio grader, vilket ju gör huset ännu mer attraktivt för mössen. Täta alltså tillfartsvägar för dem. Men öppna också ventiler, det är viktigt. Dra ut alla sladdar.

Ska du lämna mat, flingor eller annat mumsigt för mössen, se då till att ha riktigt täta förvaringskärl. Har du en granne som bor i området året runt. Bli kompis med hen, och be vederbörande titta till ditt sommarhus ibland.

Till slut en fråga från en läsare som har mögel i lägenhetens badrum. Hyresvärden säger att det ska åtgärdas, men inget blir gjort, och läget känns akut. Mögel är varken fräscht eller nyttigt. Vi får svar av Boverket: ”Du kan vända dig till kommunens miljö- och hälsoskydds-avdelning. Bor du i en bostadsrättsförening så bör du först kontrollera i stadgarna om det är du eller föreningen som har ansvaret för fuktproblemet. Om föreningen har ansvaret så bör du i första hand ta upp problemet och försöka lösa det med föreningens styrelse.”