– Med stilen som passar Dig







Lantligt svensk, charmigt engelsk eller exotiskt japansk? Oavsett vilken trädgård du är ute efter har vi tipsen för dig. Vi ringde upp trädgårdsexperten och tv-profilen Ylva Landerholm för att ta reda på hur du fixar din drömträdgård.
Japansk trädgård
– Det finns egentligen två typer av japansk trädgård, men ofta är det den avskalade vi talar om. Börja med att ta in några lönnar som har stark karaktär, antingen vacker bark eller löv i vackra höstfärger. Gör en yta av lite grövre sten runt omkring, så växten kommer i sin rätt.
– Istället för mossa (I Japan har man en särskild mossa som är nästintill omöjlig att lyckas med i Sverige) kan man ha en snäll marktäckare som taggpimpinell eller hasselört. Det blir en fin undervegetation.
– När det gäller växter kan man ha magnolia, de är underbara och ger en exotisk känsla. Man kan gärna blanda med en rosa vallmo, de är otroligt vackra tillsammans. Många tror att ”Japan, då ska man ha prydnadsgräs”, men det tycker jag är uttjatat, det är bättre att satsa på träd och buskar. En fin buske är kerria.
– När det gäller formen tycker jag att det är viktigt att växterna får en säregen form. Detta gäller alla trädgårdar. Om trädet ser ut som en gubbe med skägg – försök förstärka det. Precis som vi människor ser växter olika ut.
– Slutligen så är stilla vattenytor ett måste. I en japansk trädgård ska man sätta sig, stilla sig och tänka på vart man är på väg.
Engelsk trädgård
– Nära huset gör man en strukturerad form. Det ska vara kantigt formspråk med klippta häckar och formklippta träd. Exempel på växter är buxbom och liguster. Bortanför gräsmattan ska det vara mjuka, böljande former. Det kan vara hassellundar eller körsbärslundar.
– Sedan är engelskmännen duktiga på perenner. De ska inte sitta en och en, utan bilda stora bestånd. Tänk ”Den engelska parken”, England är ju så frodigt.
– Om man kan är drömmen att sätta upp en hög mur, gärna i tegel. Men vi är så fega här i Sverige. På muren har man klängrosor eller murgröna. Muren ska vara nära huset. Sedan kan man ha en stenmur längre ut i trädgården.
– Färgmässigt är det vitt, rosa och lila som gäller.
Svensk lantlig
– Börja med att göra en miniallé av lindar från entrén till trappan. Under dessa har man pioner. På ena sidan av allén brukar jag göra en rabatt av vinbär och rabarber. På andra sidan en böljande rabatt av olika prydnadsbuskar.
– I mitten av trädgården ska man ha ett stort vårdträd som skyddar huset, tar hand om tomten och som man kan ha ett bord under. Ett förslag är kaukasisk vingnöt, ett annat är en hängalm.
– Att tomten omges av någon slags inhägnad är typiskt för en äkta svensk trädgård.
– Färgmässigt har vi tack och lov gått ifrån det engelska att bara ha vitt. Det ska vara röd vallmo, blå riddarsporr och gul dagöga. Vi har så långa vintrar här, så när det börjar växa, då behöver vi färg.
– Sedan innehåller trädgården alltid en syrenberså. Den är a och o. Annars kan vi inte dricka kaffe.
Fakta
Namn: Ylva Landerholm
Gör: Trädgårdsrådgivare (gör cirka 60 trädgårdar per säsong), trädgårdsexpert i olika tv-program och tidningar samt arbetar på Garden center.
Ålder: 49 år
Bor: Vårsta
Favoritträdgårdsstil: Den svenska lantliga. ”Har du en riktig lantbruksträdgård – då går jag loss”.