Magasin Tyresö. Bo Lindman Saab Bil och Motor

Bo Lindman från Tyresö är Saabälskaren och veteranbilsentusiasten som förverkligade sin barndomsdröm. Han ställde upp i det klassiska sportbilsloppet Le Mans. Och vann!

Le Mans i Frankrike är en riktig klassiker för varje bilentusiast. Ett lopp lika omtalat som Monacos Grand Prix eller Monte Carlo-rallyt. Länge var tävlingen, som avgörs under 24 timmar, öppen endast för moderna bilar. Men 2002 utökades den med veteranbilsloppet Le Mans Classic. Bo Lindman, som hade haft tävlingen i sina tankar ända sedan ungdomen, gjorde slag i saken och förverkligade sin barndomsdröm sex år senare.

Tillsammans med två bilintresserade kollegor ställde han upp med en Saab 93B, en kopia av en modell som var med i tävlingen i svensk regi redan 1959.

– Det var mäktigt att bara få i ordning på bilen och ta sig dit. Men när tävlingen satte igång så märkte vi att folk applåderade och speakern pratade en massa om bilen i högtalarna. Vi förstod inte vad de sa eftersom det var på franska. Sedan visade det sig att vi hade börjat kriga om ledningen i vår klass, mot bilar som Maserati, Lotus och Jaguar, säger Bo Lindman förtjust. När resultaten räknades samman dagen därpå var sensationen ett faktum. Trion hade tagit en storseger i sin klass med bilar tillverkade mellan 1957 och 1961.

– När jag gick i mål under det sista körpasset med målflaggan i handen var det inför 85 000 åskådare som ställde sig upp och applåderade och visslade. Det var obeskrivligt!

Bo Lindmans bilintresse är stort. Han har tävlat i rally, kört racing på amatörnivå och hjälpt till i olika team inom bland annat Formel 3. Och även om tonvikten har legat på fartgrenar och muskulösa bilar så har intresset för veteranbilar funnits där länge, och i synnerhet för Saab.

– Jag gillar designen, ljudet och väghållningen hos de gamla modellerna. Att de vågar vara lite annorlunda tilltalar mig också. När han flyttade till Tyresö i början av 90-talet ordnade han en plats i ett garage i centrala Stockholm där han mekar när tid finns. Just nu samsas en röd Saab från 1964 och en gokart om utrymmet. Dessutom har Bo flera andra Saabmodeller i olika garage runtom i Mälardalen.

Efter vinsten i Le Mans har han dragit ner på tävlandet. Nuförtiden brukar han främst delta i veteranbilsträffar eller är med i långlopp som Midnattssolsrallyt som i år gick mellan Jönköping och Västerås. När han inte sitter bakom ratten fotar och skriver han om veteranbilar för tidningar som Classic Motor. Intresset för historisk motorsport är ganska stort i Stockholmsområdet, och enligt Bo är det mer utbrett än vanlig bilsport. Han ser flera olika orsaker till det.

– Ju fortare utvecklingen i samhället går desto mer ökar intresset för nostalgi, man vill ha nåt att hålla fast vid. Sen är det kul att ägna sig åt gammal teknik, den är lite mer greppbar oavsett om man är proffs eller amatör. Jag skulle också vilja påstå att det inte finns någon annan motorsport som är så social som veteranracing. Man kör med mer respekt för bilarna och utrustningen än inom den moderna bilsporten. Det blir en vänlig atmosfär där alla är lika välkomna. Han tar Le Mans som exempel.

– Som svenskar var vi lite ”kusinerna från landet”, bland kändisar som Rowan Atkinson och Mark Knopfler som var med. Men alla umgås och har kul, oavsett status och plånbok.

 

Text & Bild: Adrian Hörnquist