Magasin Tyresö. Annika Stjärne Westlund om träning, motion och hälsa

Ett nytt år innebär oftast nya förutsättningar. Och kanske nya nyårslöftet, att i år, då ska jag börja träna och motionera. Annika Stjärne Westlund på Tyresö Gym brinner för det här med att både träna själv och hjälpa andra.
- Vi måste bli bättre på att träna och röra på oss, säger hon.

45 minuter gympa. Och åtta timmar senare. 70 minuter spinning. Det är lite av en dag på jobbet för Annika Stjärne Westlund vid Tyresö Gym och Hälsocenter. Och så har det varit i 27 år. När hon började som gyminstruktör/personlig tränare var det i samma veva som både Jane Fonda drog igång sin Workout och Susanne Lanefelt hade sina gympa program på TV.

- Jag har alltid brunnit för det här med träning och i dagens läge har det blivit mycket bättre träningsmässigt. Numera handlar det mer om fysisk aktivitet och det är viktigare  att röra på sig än hur man ser ut när man ska träna, säger Annika, som minns bland annat de benvärmare som var lite av ett måste i samband med träning på 80-talet.

Sedan sex år tillbaka är det Annika och hennes man Staffan som äger Tyresö Gym och Hälsocenter. Annika driver verksamheten och hon trivs verkligen med sitt jobb.

- Det fortfarande lika roligt och det känns härligt att man kan säga att man trivs så bra med sitt arbete, säger Annika med ett leende.

Vad kan du säga med din erfarenhet om hur vi tränar i dag?
- Jag kommer från sjukvården från början och jag har bland annat jobbat som undersköterska inom akutsjukvården och med den erfarenheten, så vet jag att det är viktigt att röra på sig och hålla igång våra muskler. Framför allt vår viktigaste muskel, hjärtat, säger hon och tillägger:

- Jag tror att alla inom träningsbranschen ser och tänker att vi måste som sagt bli bättre på att träna och röra på oss. De är viktigt för vår folkhälsa och att vi därmed håller oss friska.

Annika fortsätter att berätta och kommer osökt in på något nytt som hon jobbar med som instruktör och tränare i dag på Tyresö Gym. Nämligen fysisk aktivitet på recept. Vilket i praktiken innebär att en läkare ordinerar en patient ett recept på fysisk aktivitet för att bli bättre med sin eventuella åkomma.

- Det är framtaget från Folkhälsoinstitutet från början och det handlar om att det finns många sjukdomstillstånd i dag som du kan förbättra genom att jobba med din kropp och inte bara låta läkaren skriva ut massa tabletter, säger Annika och fortsätter:

- Jag sitter med i nätverket för fysisk aktivitet och det känns som det är viktigt att fortsätta jobba med det här, även om själva resultatet inte är fullt mätbart ännu.

Sedan en tid tillbaka är Tyresö Gym en av de 19 träningsanläggningar i Stockholms-området som anslutit sig till projektet 100 procent ren hårdträning. Projektet är ett samarbete mellan STAD-sektionen (STAD är en sektion inom Beroendecentrum Stockholm som studerar, prövar och utvecklar preventiva insatser inom alkohol- och drogområdet) och träningsanläggningar i Stockholms län. Målet är att minska användningen av illegala preparat i träningssammanhang.

- Utan tvekan har det här varit viktigt för oss. Framför allt med tanke på att Staffan själv varit dopningmissbrukare och sett och upplevt den skada som det medför att ta dopningpreparat. Gymmet har alltid jobbat med att förhindra dopning, men när Staffan och jag tog över för sex år sedan, då bestämde vi oss för att vi verkligen skulle kämpa för att förhindra dopning, säger Annika och betonar att de har som målsättning fortsätta i samma riktning, även när projektet avslutas. Projektet har också som mål att man uppmanas fortsätta träna, samtidigt som det i grunden har ett rejält utarbetat koncept, där bland annat gympersonalen utbildas och det finns ett samarbete med polisen.

Du är engagerad i ett fadderprojekt på Sri Lanka och brinner för det här med träning och hjälpa andra. Vad kommer ditt engagemang ifrån?
- Det finns givetvis ett intresse. Men jag tror mycket av mitt engagemang grundar sig i att jag själv är ett skilsmässobarn och att jag knappt fick träffa min pappa. Ett barn behöver både sin mamma och pappa, säger Annika och fortsätter:

- Det har gjort att jag mår bra när jag gör så att andra mår bra, samt att jag verkligen kämpat för att mina barn ska ha det så bra som möjligt.

 

Text & Foto Peter Svensson