Karta: Lantmäteriet

Har du koll på var du kan ta skydd om det krisar? Om inte gör du bäst i att läsa denna text. Vi guidar dig så du är beredd när det oförutsedda händer.

Tänker du dig att skyddsrum bara är stora järnportsförsedda bergrum? Då har du fel, ditt närmaste skyddsrum ligger antagligen i källaren i ett bostadshus och används tills vidare som förråd.

Men det är inte helt lätt att veta vart man ska ta vägen om myndigheterna uppmanar till att ta skydd. Särskilt inte i stundens hetta. Därför gör du bäst i att undersöka saken i lugn och ro nu.

Googlar du på skyddsrum kommer du snart in på en sida/app som heter hittaskyddsrum.se. Den ser till en början lovande ut, men detta är bara en prototypsida som har skapats i en appbyggar­tävling och fungerar därför bara för centrala Stockholm. I alla fall än så länge.

Nej, vill du hitta ditt närmaste skyddsrum får du antingen hålla utkik efter skylten med den blå triangeln mot den orangea fyrkanten på byggnader, eller gå in på lantmäteriets karttjänst.

Gör så här: Gå in på www.geodata.se. Klicka på ”To the public view” i Geodataportalen till höger. Skriv in ordet ”skyddsrum” i sökfältet. Klicka på det gröna plustecknet bredvid sök­­re­sul­tatet som kommer upp. Zooma in till önskat område på kartan. Varje grön prick (eller orange­blå triangel) är ett skyddsrum. Klickar du på symbolen får du reda på adressen samt hur många platser skyddsrummet har kapacitet för.

Så hur vet man då vilket skyddsrum som man ska uppsöka om det krisar?

– Det är inget speciellt skyddsrum för en viss person, säger Marie Wilhelmsson som arbetar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I praktiken är det det skyddsrum som är närmast för stunden som man ska gå till.

Det är fastighetsägaren som har ansvar för skyddsrummen, men de är byggda så att det inte behövs en expert för att ställa iordning dem, utan så att de skyddssökande kan göra detta själva.

Och när ska man då uppsöka ett skyddsrum? Vid krig, lyder det enkla ­svaret. Bara vid krig.